Štěpánská sekaná


Výborná sekaná, ve které upotřebíte přebytečná vajíčka, třeba ta vykoledovaná o Velikonocích :)

Budeme potřebovat:

  • 4 - 5 vajec uvařených na tvrdo
  • 500 - 600 g mletého masa (směs vepřového a hovězího)
  • 2 rohlíky nebo housky
  • trocha mléka
  • 1 cibule
  • stroužek česneku
  • 1 vejce
  • sůl, pepř, majoránku
  • čerstvá petržel, nebo medvědí česnek 
1. Pečivo nakrájíme na drobné kostky a zalijeme trochou mléka tak, aby bylo všechno pečivo namočené, ale aby nezbývala přebytečná tekutina. Poté je rukou rozemneme na kaši.
2. Cibuli nakrájíme na drobno a na troše oleje orestujeme, až změkne. Můžeme přidat i česnek na kostičky (nebo ho můžeme prolisovat přímo k masu). Necháme trochu zchladnout.
3. Maso, namočené pečivo, vejce a cibuli s česnekem důkladně promícháme, osolíme, opepříme a přidáme majoránku. Přidáme i čerstvou zeleň (medvědí česnek nebo  petržel), pokud jí máme.
4. Chlebovou formu vymažeme trochou másla a naplníme masovou směsí. Uprostřed uděláme důlek, kam dáme oloupaná vařená vejce a masovou směsí je zakryjeme.
5. Pečeme ve troubě, kterou jsme předehřáli na 200° C, po vložení sekané můžeme stáhnout teplotu na 180. Pečeme 45 - 60 minut, dokud nebude sekaná na povrchu hnědá a na dotek pevná.

Komentáře