Koprová omáčka

Velmi neoblíbené jídlo mezi mými kamarády, pro mě prvotřídní ňamka.

Ingredience:
  • 1 smetana Kunín 12 %
  • 3 polévkové lžíce hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • půl svazku kopru (po nakrájení asi 4 polévkové lžíce)
  • cukr
  • ocet
  • sůl
  • brambory
  • vejce (podle počtu strávníků)

Příprava: V misce smícháme smetanu s moukou (třeba ponorným mixérkem na míchané koktejly). V totu dobu dáme taky vařit vejce natvrdo (10 minut).
Do kastrůlku s dvojitým dnem dáme vařit všechno mléko a osolíme. Pozorně mícháme, aby se nepřichytilo. Pokud není po ruce tenhle typ kastrůlku, dá se taky použít normální hrnec s vodou, na něj se položí mísa s o něco větším průměrem a v ní mléko. Při téhle variantě musí ale být člověk opatrnější při manipulaci, je to vratké a uniká horká pára z vody.
Dáme vařit brambory na přílohu. Nakrájíme kopr (asi 1,5 cm kousky).

Jakmile se mléko vaří (ve dvojitém hrnci nebublá klasicky, ale po obvodu jsou drobné bublinky a silně uniká pára nad hrncem), přilijeme smetanu se smíchanou moukou. Vaříme ještě asi 10 minut na mírnějším stupni, aby zmizela mouková chuť.
Potom vmícháme kopr, začneme dochucovat octem a cukrem, a pak úplně stáhneme teplotu. Obecně platí, že kolik dáme cukru, tolik dáme octa ("kolik třešní, tolik višní"). Na uvedené množství ostatních ingrediencí stačilo asi 1,5 + 1,5 polévkové lžíce.

Podáváme s vařenými bramborami a vajíčkem natvrdo.

Komentáře