Mátový čaj

Osvěžující pití, které je navíc extrémně jednoduché na přípravu.
Stačí vzít pořádnou hrst čerstvé máty (i se stonky, stejně se to potom vyhodí), dát do konvičky se sítkem a přelít horkou vodou. Vody by mělo být asi na dva hrníčky s tím, že se konvička se stejnou várkou dá dolít ještě jednou.

Čaj má žlutozelenou barvu a výrazně mentolovou chuť, která ale neštípe, jenom chladí. Může se osladit, třeba medem. Na přípravu se dá použít i máta sušená.

Máta je rostlina z čeledi hluchavkovitých, roste buď volně v přírodě nebo se dá koupit normálně v supermarketu, kde je k dostání známá máta peprná (Mentha x piperita, tedy kříženec máty vodní a máty klasnaté). Sbírá se převážně lodyha s listy těsně před nástupem květů (když je totiž v plném květu, listy ustupují). Vypadá i voní nádherně, takže se dá použít i jako zelená dekorace na moučníky nebo do letních nápojů, na ovonění černého čaje nebo jako plnohodnotná kuchyňská ingredience.

Mátový čaj pomáhá na různé křeče v trávicí soustavě, zmírňuje nadýmání a ulevuje i při průjmech. Já jsem si jí vařila včera právě za tímto účelem a skutečně to není fáma, pomohla hned :) Údajně má navozovat uklidnění a vedlejším účinkem pití tohoto čaje je i vdechování jeho páry, takže nám máta uvolní i ucpané dutiny (taky potvrzuju).




Komentáře