Drožďová pomazánka

Pomazánka je na přípravu trochu složitejší než jen "nakrájet a smíchat", ale ne zas tak moc, aby to nemohla být rychlá večeře. Navíc je ohromně prospěšná - pomáhá proti akné.

Ingredience:
  • balíček droždí
  • 1 menší cibule nebo 2 jarní cibulky
  • 3 vejce
  • troška tuku na smažení (olej)
  • pečivo na namazání (toustový chleba, chleba)
Příprava:
Cibulku nakrájíme na hodně drobno. Osmahneme jí na kapce tuku až zesklovatí a zvláční, stáhneme na střední teplotu. V tu chvíli do pánve rozdrolíme kostku droždí, rovnoměrně, na malé kousky, po celém povrchu.
Necháme rozpouštět. Nemícháme! Kdybychom hmotu zamíchali, celá nám zůstane na vařečce a už se nám ji nepodaří rozprostřít.
Kvasnice necháme prohřívat, dokud nezískají načervenalou barvu (jako by se "upekly").


rozpouštění kvasnic - veprostřed už červenají

Potom přidáme rozklepnutá vejce a pořádně ode dna rozmícháme, aby se rovmoměrně spojilo droždí s vejci a vznikla poměrně stejnorodá hmota. Můžeme i na vyšší teplotu.


rozmíchání vajec

Nesmíme nechat vejce moc vysušit, výsledná pomazánka by měla být vláčná a měla by se lehce mazat na pečivo.


správná konzistence pomazánky

Namazané krajíce naaranžujeme na tác a podle chuti ještě posypeme např. jarní cibulkou nebo pažitkou.


hotová večeře :)

Komentáře