Ingredience:
- 300 g mrkve
- 300 g květáku
- 250 g jarní cibulky
- 3 - 4 malé sušené červené chilli papričky
- 20 g zázvoru
- 200 g brambor
- 1/2 svazku koriandru (netrvám na tom)
- 5 lžic oleje
- 2 špičky nože kardamomu
- 4 špetky římského kmínu (netrvám na tom)
- 3 špetky kurkumy
- 3 špetky mleté papriky
- 2 špetky mletého hřebíčku
- 250 ml kokosového mléka (pokud ho nemáme, dá se udělat tak, že se asi 2 lžíce strouhaného kokosu zalijí horkou vodou z konvice, nechají vyluhovat a zcedí)
- 250 ml zeleninového vývaru (může být z kostky)
- kelímek zakysané smetany
Příprava přísad:
Mrkev oloupeme, nakrájíme na půlkroužky. Jarní cibulky očistíme, zelenou část nakrájíme na asi 5 cm proužky, bílou část nasekáme na kousky a dáme zvlášť. Zázvor oloupeme a nasekáme. Koriandr omyjeme, osušíme, natrháme na lístky. Květák rozdělíme na malé růžičky (asi 3 cm) a omyjeme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.
Příprava:
3 lžíce oleje rozehřejeme na mírném ohni ve větším hrnci. Osmažíme v něm nasekanou bílou jarní cibulku, zázvor a chilli. Přidáme kardamom, římský kmín, kurkumu, mletou parpiku a hřebíček. Potom 3/4 směsi vyndáme z hrnce do mističky a odložíme stranou.
Do hrnce přidáme 2 lžíce oleje a osmažíme kousky květáku a brambory. Přilijeme kokosové mléko a vývar, nastavíme na minutce 7 minut a necháme směs tuto dobu lehce vařit pod pokličkou.
Potom přidáme mrkev, zelenou cibulovou nať a odloženou směs koření (necháme si ale ještě asi 1 lžíci stranou). Karí vaříme další 3 minuty, osolíme.
Zbylou směs koření smícháme se zakysanou smetanou.
Podáváme jen tak, jako hlavní jídlo. Svoji porci si každý dochutí kořeněnou smetanou (stačí asi 2 lžičky).
Komentáře