Květákové karí

Ingredience:

  • 300 g mrkve
  • 300 g květáku
  • 250 g jarní cibulky
  • 3 - 4 malé sušené červené chilli papričky
  • 20 g zázvoru
  • 200 g brambor
  • 1/2 svazku koriandru (netrvám na tom)
  • 5 lžic oleje
  • 2 špičky nože kardamomu
  • 4 špetky římského kmínu (netrvám na tom)
  • 3 špetky kurkumy
  • 3 špetky mleté papriky
  • 2 špetky mletého hřebíčku
  • 250 ml kokosového mléka (pokud ho nemáme, dá se udělat tak, že se asi 2 lžíce strouhaného kokosu zalijí horkou vodou z konvice, nechají vyluhovat a zcedí)
  • 250 ml zeleninového vývaru (může být z kostky)
  • kelímek zakysané smetany 

Příprava přísad:

Mrkev oloupeme, nakrájíme na půlkroužky. Jarní cibulky očistíme, zelenou část nakrájíme na asi 5 cm proužky, bílou část nasekáme na kousky a dáme zvlášť. Zázvor oloupeme a nasekáme. Koriandr omyjeme, osušíme, natrháme na lístky. Květák rozdělíme na malé růžičky (asi 3 cm) a omyjeme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.

Příprava:

3 lžíce oleje rozehřejeme na mírném ohni ve větším hrnci. Osmažíme v něm nasekanou bílou jarní cibulku, zázvor a chilli. Přidáme kardamom, římský kmín, kurkumu, mletou parpiku a hřebíček. Potom 3/4 směsi vyndáme z hrnce do mističky a odložíme stranou.

Do hrnce přidáme 2 lžíce oleje a osmažíme kousky květáku a brambory. Přilijeme kokosové mléko a vývar, nastavíme na minutce 7 minut a necháme směs tuto dobu lehce vařit pod pokličkou.

Potom přidáme mrkev, zelenou cibulovou nať a odloženou směs koření (necháme si ale ještě asi 1 lžíci stranou). Karí vaříme další 3 minuty, osolíme.

Zbylou směs koření smícháme se zakysanou smetanou.

Podáváme jen tak, jako hlavní jídlo. Svoji porci si každý dochutí kořeněnou smetanou (stačí asi 2 lžičky).

Komentáře