Ratatouille

Docela pracné jídlo. Hlavně na krájení, loupání a čas :) Protože neobsahuje vůbec nic ze zvířat, je vlastně i dokonale vegetariánské. Lepší je uvařit ho den předem, aby se chutě spojily.

Ingredience:
  • 3 normálně velké cibule
  • 8 rajčat
  • 2 menší lilky
  • 1 menší cuketa
  • malá konzerva rajčatového protlaku (nebo 4 lžičky z velkého)
  • 3 stroužky česneku
  • olivový olej
  • tymián (lžička sušeného nebo 5 stonků čerstvého - ten jsem dala já)
  • lžíce soli
  • 2 lžíce cukru
  • bobkový list

(mají se tam dávat ještě 2 papriky, ale to osobně mileráda vynechám)

Příprava ingrediencí:
cibule: oloupeme, překrojíme na půl a nakrájíme na plátky (vzniknou proužky)
rajčata: dáme do mísy a zalijeme vroucí vodou z konvice, necháme asi 1 minutu stát, pak slijeme a necháme prudce zchladit ve studené vodě. Takto upravená se dají lehce oloupat (slupka by se v jídle stejně oddělila a nebylo by to na efekt nic moc teda). Vyřízneme ještě "vlákna" pod stopkou. Rozkrojíme na čtvrtiny a každou ještě asi na centimetrové dílky.
lilky: nemusíme loupat, nakrájíme na kostičky 1,5x1,5 cm (staré velké liky se někdy po nakrájení ještě nasolí, aby vypotily hořkost, sůl se pak smyje)
cuketa: nemusí se loupat, pokud není tvrdá slupka, pokud je starší a velká, odstraníme semena, nakrájíme na kostičky jako lilek

Příprava:
Použijeme větší hrnec. Na olivovém oleji chvíli smažíme cibuli. Neměla by zhnědnout. Jakmile by začala hnědnout, přidáme cuketu a rajčata. Zamícháme, necháme spojit a pustit štávu, a pak přimícháme lilky. Zmírníme teplotu a necháme chvíli probublávat. Mezitím se připravíme na další úkony.



Do hrnce prolisujeme stroužky česneku, rozdrolíme tymián, přihodíme bobkový list. Postupně nasypeme sůl a cukr a protlak, rozmícháváme.

Na mírné teplotě necháme dobublávat 30 minut. Bez pokličky nebo na půl pokličky, aby se vypařila přebytečná voda. Občas promícháme. Necháme uležet. Podáváme bez přílohy.



Komentáře