Boršč

Ingredience:

  • 3 brambory
  • 2 červené řepy
  • 3 tlustší mrkve
  • 1 kedluben
  • 1 velkou cibuli
  • sůl, mletý kmín
  • zakysanou smetanu

Na větší množství polívky.

Příprava:

Všechnu zeleninu oloupeme a nakrájíme na stejně velké kostky. Dáme do hrnce s vroucí osolenou vodou a vaříme tak dlouho, dokud se okraje brambor nezakulatí (jakoby se obrousí). Podle chuti dosolíme a strouhneme z mlýnku kmín. Kdyby byl boršč moc sladký, přidáme trochu octa (opatrně).

Na talíři si každý přidá zakysanou smetanu, aby měla polévka po rozmíchání růžovou barvu.

Dobré je nechat polévku přes noc odstát v chladnu. Když se nedojí, vydrží i několik dní v lednici (bez smetany).

Dá se uvařit také z masového vývaru, k zelenině se pak přidají i kousky z masa.

Komentáře