Francouzské brambory

Potřebujeme:

  • hrnec brambor
  • 6 vajec
  • 2 cibule
  • špalík slaniny
  • asi 4 kyselé okurky
  • trochu mléka
  • sůl, pepř, trochu oleje

Příprava:

Brambory uvaříme ve slupce (asi 20 min.), oloupeme a nakrájíme na plátky. 4 vejce uvaříme natvrdo (10 min.), prudce zchladíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibule sloupneme, rozkrojíme napůl a ještě na plátky. Slaninu a okurky nakrájíme.

Středně velký pekáček vymažeme metlou trochou oleje (tak málo, aby nestékal a netvořil loužičky). Dno poklademe plátky brambor, pokračujeme dalším patrem, kde rozprostřeme vejce, cibuli, slaninu a okurku. Pak zase brambory. Uděláme tolik vrstev, na kolik nám stačí suroviny. Každou vrstvu posolíme a opepříme.

Zbylá vajíčka rozmícháme v mlíce a rovnoměrněrně zalijeme francouzské brambory. Nakonec dáme zapéct do trouby na 15 minut (horkovzdušně), nebo prostě dokud se neodpaří tekutiny a brambory na vrchu nezezlátnou.

Komentáře