Krémová rajčatová polévka


Ingredience na 2 porce:

  • konzerva loupaných rajčat 250 g (můžou být nekrájená)
  • 150 ml smetany na vaření (12 %)
  • malá cibule
  • velký stroužek česneku (nebo 2, když jsou hodně malé)
  • olivový olej
  • oregano nebo tymián, v létě bazalka, pokud je čerstvá
  • sůl

Příprava:

  1. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na drobno, potom je osmahneme ve středním hrnci na olivovém oleji. Cibulku nenecháme zhnědnout, smažíme pouze do sklovita.
  2. Opatrně přidáme konzervovaná rajčata. Pokud je potřeba, plechovku vypláchneme do hrnce troškou vody. Rajčata rozmělníme měchačkou, osolíme asi půlkou malé lžičky soli, přikryjeme pokličkou a necháme 10 minut dusit na střední teplotě.
  3. Tyčovým mixérem rozmixujeme polévku přímo v hrnci, nemusí být dokonale hladká. Dvě lžíce odebereme a smícháme je se smetanou na vaření, kterou pak vlijeme do polévky a dobře promícháme. Okořeníme mezi dlaněmi rozemnutými bylinkami nebo potrhanou bazalkou.

Komentáře