Ingredience na 2 porce:
- konzerva loupaných rajčat 250 g (můžou být nekrájená)
- 150 ml smetany na vaření (12 %)
- malá cibule
- velký stroužek česneku (nebo 2, když jsou hodně malé)
- olivový olej
- oregano nebo tymián, v létě bazalka, pokud je čerstvá
- sůl
Příprava:
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na drobno, potom je osmahneme ve středním hrnci na olivovém oleji. Cibulku nenecháme zhnědnout, smažíme pouze do sklovita.
- Opatrně přidáme konzervovaná rajčata. Pokud je potřeba, plechovku vypláchneme do hrnce troškou vody. Rajčata rozmělníme měchačkou, osolíme asi půlkou malé lžičky soli, přikryjeme pokličkou a necháme 10 minut dusit na střední teplotě.
- Tyčovým mixérem rozmixujeme polévku přímo v hrnci, nemusí být dokonale hladká. Dvě lžíce odebereme a smícháme je se smetanou na vaření, kterou pak vlijeme do polévky a dobře promícháme. Okořeníme mezi dlaněmi rozemnutými bylinkami nebo potrhanou bazalkou.
Komentáře