Salát ze syrové červené řepy

Potřebujeme:

  • 1 hodně velkou červenou řepu nebo 2 malé
  • asi 125 g balkánského sýra nebo fety
  • lžíci vinného octa
  • lžíci cukru
  • 100 ml studené vody
  • mletý kmín (nejlépe přímo z mlýnku)

Příprava:

Řepu oloupeme, případně odkrájíme hodně zdřevnatělé části a omyjeme. Nastrouháme jí na hrubém struhadle. Pozor - hodně stříká a z něčeho jde špatně vyprat. Můžeme tomu zabránit tak, že si dáme mísu se struhadlem do dřezu.

Balkánský sýr nakrájíme na drobné kostičky nebo také nahrubo nastrouháme a přidáme k řepě.

Zálivku připravíme z cukru a octa, které zamícháme ve vodě, až se rozpustí (můžeme použít koktejlové míchátko na baterky). Salát podle chuti posypeme mletým kmínem a přelijeme trochou zálivky.

Syrová červená řepa někomu může chutnat trochu hlínovitě. Je ale ohromně zdravá, četla jsem, že může fungovat jako prevence proti rakovině. Koncentrovaná řepná šťáva dokáže rozpouštět žlučové kameny, naopak lidi s močovými kameny a cukrovkou by to s ní neměli přehánět, obsahuje hodně sacharózy. Barviva, která obsahuje, působí proti vysokému tlaku. Atd. Atd. Většinu těch mnoha dobrých účinků má ale jen v syrovém nebo vařeném stavu. Ne že by jako "kompot" byla špatná, ale jako nakládaná má snížený obsah všech živin. Vařená je lépe stravitelná.

Komentáře