Potřebujeme:
- 1 středně velká miska sójových bobů
- 200 g vepřového masa
- asi 1/4 salátové okurky
- 2 lžíce sójové omáčky (např. chin-su nebo sladké)
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- špetka chilli nebo pálivé papriky nebo přímo 1 mini chillipaprička
- 1 lžička vegety
- asi 3 lžíce rostlinného oleje
Na obalení masa:
- 1,5 lžičky Solamylu
- necelý bílek
- voda na rozředění
Příprava:
Den předem namočíme sóju do vody a necháme ji tak alespoň přes noc. Pak ji intenzivně vaříme minimálně 30 minut, v papiňáku stačí 10 minut.
Maso nakrájíme na dorbné kostičky a rozmícháme v misce se Solamylem, bílkem a vodou. Obsah misky by měl být jakžtakž kompaktní, to znamená, že na dně misky by neměla být přebytečná tekutina.
Rozehřejeme pánev, přidáme olej, rozdrobenou chillipapričku (pokud máme v celku) a do horkého oleje dáme osmařit maso. Mícháme a a kostičky oddělujeme od sebe, aby se nespekly. Asi za 2 minuty, až maso zbělá, přidáme zcezené uvařené boby a koření (sójovku, mletý kmín a případně chilli, pokud máme v prášku). Smažíme na prudkém ohni zhruba 7 minut.
Pak přidáme vegetu a okurku nakrájenou na malé kousky. Když není okurka, dá se použít třeba jarní cibulka nebo paprika. Už jen zamícháme a nesmažíme, aby zelenina nezavadla. K jídlu můžeme použít hůlky.
Komentáře
Tento recept mám z Čínské kuchařky, kterou jsem ovšem někam zahrabala, takže jsem byla ráda, že jsem ho našla tady. Pro osvěžení paměti. Jídlo je výborné, i když se vepř.maso zamění za kuřecí. A okurka je nejlepší.