4 porce
Potřebujeme:
- 3 cibule
- 2 lžíce oleje
- 30 g másla
- 1 lžička hladké mouky
- 1,5 l vody
- kostku masoxu nebo zeleninového vývaru (nebo použít pravý místo vody)
- 4 krajíce chleba
- pepř, sůl
- asi 150 g sýra (eidam, ementál)
Příprava:
Cibuli oloupeme, nadrobno nakrájíme a osmažíme ji na části oleje a másla do růžova ve větším hrnci.
Zaprášíme moukou, asi minutu s moukou smažíme a zalijeme vodou.
Osolíme, opepříme a necháme 15 - 20 minut vařit. Asi 5 minut před koncem vaření přidáme kostku vývaru a necháme rozpustit.
Mezitím si nastrouháme sýr na jemném struhadle. Krajíce chleba (nebo toustu nebo veky apod.) rozčtvrtíme a opečeme. Můžeme použít friťák, olivový olej, nebo normálně na zbylém oleji na pánvi nebo nejjednodušší variantu - topinkovač. Z topinkovače se ale chleba rychle polévkou "nacucá".
Sýr a osmažené chlebíčky dáme na dno talířů a těsně před podáváním zalijeme horkou polévkou.
Komentáře