Cibulová polévka z Cardaillacu

4 porce

Potřebujeme:

  • 3 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 30 g másla
  • 1 lžička hladké mouky
  • 1,5 l vody
  • kostku masoxu nebo zeleninového vývaru (nebo použít pravý místo vody)
  • 4 krajíce chleba
  • pepř, sůl
  • asi 150 g sýra (eidam, ementál)

Příprava:

Cibuli oloupeme, nadrobno nakrájíme a osmažíme ji na části oleje a másla do růžova ve větším hrnci.

Zaprášíme moukou, asi minutu s moukou smažíme a zalijeme vodou.

Osolíme, opepříme a necháme 15 - 20 minut vařit. Asi 5 minut před koncem vaření přidáme kostku vývaru a necháme rozpustit.

Mezitím si nastrouháme sýr na jemném struhadle. Krajíce chleba (nebo toustu nebo veky apod.) rozčtvrtíme a opečeme. Můžeme použít friťák, olivový olej, nebo normálně na zbylém oleji na pánvi nebo nejjednodušší variantu - topinkovač. Z topinkovače se ale chleba rychle polévkou "nacucá".

Sýr a osmažené chlebíčky dáme na dno talířů a těsně před podáváním zalijeme horkou polévkou.

Komentáře