polotuhé kynuté těsto:
- 500 g hladké nebo polohrubé mouky
- 30 - 50 g cukru
- 1 celé vejce
- 20 g droždí
- lžička soli
- 250 ml mléka
- citrónová kůra
- vanilka
V míse rozetřeme droždí s cukrem, 2 lžícemi mouky a 4 lžícemi mléka na řídky kvásek a necháme na teple vzejít. Pak přidáme mouku s kůrou, cukr s vanilkou, změklý tuk a mléko, ve kterém jsme rozkvedlali vejce a sůl. Vypracujeme vláčné měkké těsto a necháme vykynout.
dále potřebujeme:
- hustá povidla nebo jiné husté plnidlo - mák, tvaroh
- drobenka
Zkynuté těsto vyválíme v silný plát (1,5 cm vysoký), který rozdělíme na stejně velké čtverce. Doprostřed každého z nich dáme dávku náplně (asi 1 lžíci). Rohy čtverců povytáhneme naproti sobě a uprostřed složíme k sobě, dobře stiskneme, případně je ještě přehodíme jakoby do uzlíčku. Povrch koláčku potřeme vejcem, posypeme drobenkou a pečeme na 180° asi 25 - 30 minut.
Komentáře