Grilovaný lilek


Potřebujeme:
  • lilky (a totéž jde udělat i z cukety!)
  • olivový olej
  • několik stroužků česneku
  • sůl
  • utěrku
  • papírové utěrky
  • aluminiový tácek na grilování

Příprava:
  1. Lilky dobře omyjeme, nemusíme je loupat a nakrájíme na asi 1 cm silná kolečka. Ta rozložíme na rozprostřenou utěrku a každé posypeme solí z obou stran. Za pár minut se lilek "vypotí" - pokryje se kapkami vody, které my setřeme utřeme papírovou utěrkou. Toto nasolování při jiných úpravách lilku není potřeba, při grilování by ale nestačil úplně zavadnout.
  2. Připravené plátky pokládáme na aluminiový tácek na mřížce grilu a necháme je tam tak dlouho, dokud se na pečené straně neobjeví tmavé proužky od grilu. Při grilování můžeme potírat tenkou vrstvou oleje, ale jen aby se plátky nepřichytily.
  3. V misce si smícháme olivový olej s prolisovanými stroužky česneku. Grilované lilky potíráme česnekem, necháme chvilku odležet a už jsou hotové. Dají se jíst jen tak, nebo na topinkách.



Komentáře