Potřebujeme:
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 úzký lilek
- 2 menší brambory
- 1 velká cibule
- konzerva rajčat (nebo 3 zralá čerstvá loupaná)
- lžička skořice
- olivový olej
- 2 polévkové lžíce oregana
- sůl
- kostka zeleninového vývaru
- 250 ml zakysané smetany nebo tučného jogurtu
- 100 g nastrouhaného tvrdého sýra
Postup:
- Potřebujeme větší hrnec, který se dá dát i do trouby, nebo větší pánev a zapékací mísu. V hrnci na troše olivového oleje osmahneme nakrájenou cibuli do měkka. Pak přidáme mleté maso, rozmělníme a opékáme do hněda. Mezitím si oloupeme a na kostičky nakrájíme lilek a brambory.
- Opečené maso poprášíme lžičkou skořice a oreganem, zamícháme a přidáme konzervu loupaných rajčat. Prázdnou konzervu naplníme vodou a přilijeme do hrnce. Do směsi rozdrobíme kostku zeleninového vývaru, zamícháme, ochutnáme, případně trochu dosolíme.
- Přimícháme lilek a brambory a zakryté necháme 20 minut dusit. V tuto chvíli si začneme předehřívat troubu na 160°.
- Zakysanou smetanu smícháme s 1/3 strouhaného sýra, rozprostřeme na povrch masové směsi (v této fázi už v zapékací míse, pokud jsme neměli hrnec do trouby) a posypeme zbytkem sýra. Zapékáme, dokud se sýr neroztaví a povrch neztuhne - je to asi 15 - 20 minut. Podáváme s pečivem.
Komentáře