Variace na musaku

Potřebujeme:
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 úzký lilek
  • 2 menší brambory
  • 1 velká cibule
  • konzerva rajčat (nebo 3 zralá čerstvá loupaná)
  • lžička skořice
  • olivový olej
  • 2 polévkové lžíce oregana
  • sůl
  • kostka zeleninového vývaru
  • 250 ml zakysané smetany nebo tučného jogurtu
  • 100 g nastrouhaného tvrdého sýra

Postup:
  1. Potřebujeme větší hrnec, který se dá dát i do trouby, nebo větší pánev a zapékací mísu. V hrnci na troše olivového oleje osmahneme nakrájenou cibuli do měkka. Pak přidáme mleté maso, rozmělníme a opékáme do hněda. Mezitím si oloupeme a na kostičky nakrájíme lilek a brambory.
  2. Opečené maso poprášíme lžičkou skořice a oreganem, zamícháme a přidáme konzervu loupaných rajčat. Prázdnou konzervu naplníme vodou a přilijeme do hrnce. Do směsi rozdrobíme kostku zeleninového vývaru, zamícháme, ochutnáme, případně trochu dosolíme.
  3. Přimícháme lilek a brambory a zakryté necháme 20 minut dusit. V tuto chvíli si začneme předehřívat troubu na 160°.
  4. Zakysanou smetanu smícháme s 1/3 strouhaného sýra, rozprostřeme na povrch masové směsi (v této fázi už v zapékací míse, pokud jsme neměli hrnec do trouby) a posypeme zbytkem sýra. Zapékáme, dokud se sýr neroztaví a povrch neztuhne - je to asi 15 - 20 minut. Podáváme s pečivem.

Komentáře