Recept podle Velké domácí CUKRÁŘKY
POTŘEBUJEME
Na korpus:
- 3 vejce
- 80 g krupicového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžička nastrouhané citrónové kůry
- 70 g hladké mouky
- 30 g vlašských ořechů
Na náplň:
- 100 g krupicového cukru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 250 g másla (může být méně)
- 2 lžíce rumu (ten jsme nedávali)
Na ozdobu:
- 150 g vlašských ořechů
POSTUP
Korpus:
- Žloutky vyšleháme s polovinou krupicového cukru a s vanilkovým cukrem do husté pěny. Bílky vyšleháme se zbylým cukrem na pevný sníh. Hmoty zlehka spojíme, vmícháme citrónovou kůru, prosátou mouku a mleté ořechy.
- Hmotu rozetřeme na plech do plochy 30x40 cm vyložený pečícím papírem. Pečeme na 200 °C asi 8 minut. Po upečení korpus sejmeme z plechu, poprášíme moukou a otočíme na čistý papír nebo utěrku. Necháme při pokojové teplotě vychladnout. Pak opatrně sloupneme papír a plát na papíru otočíme. Tak nám vespodu (po zabalení navrchu) zůstane krásně rovná spodní strana plátu.
Náplň:
- Cukr dáme do kastrůlku se silným dnem a necháme roztavit na světlý karamel. Svaříme smetanu a horkou ji vlijeme do karamelu. Necháme krátce povařit a vychladnout. Do změklého nakrájeného másla za stálého šlehání přidáváme karamel a vyšleháme na hladký krém.
- Dvěma třetinami krému potřeme plát a rozkrojíme na poloviny. Pomocí papíru stočíme dvě roládky, které zabalené v papíře uložíme do chladničky ztuhnout.
Dokončení:
- Z ořechů si odložíme 20 pěkných půlek na ozdobení a zbytek umeleme. Rolády po ztuhnutí vybalíme z papíru, potřeme zbylým krémem a obalíme v ořeších. Na "hřbet" vmáčkneme ořechy na ozdobu. Krájíme na asi 2 cm silné kousky.
Komentáře