Hrášková polévka



POTŘEBUJEME
  • 1 pytlík mraženého hrášku
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 1 lžička kurkumy
  • asi 150 ml smetany na vaření
na ozdobu:
  • 4 ks staršího toustového chleba
  • kousek špeku
  • půlka cibule
POSTUP
  1. Na másle osmahneme do růžova nakrájenou cibulku, zaprášíme lžičkou kurkumy a ještě chvíli smažíme. Přidáme mražený hrášek (tak jak je, nemusí se rozmrazovat) a prohřejeme. Zalijeme litrem zeleninového vývaru (já jsem dala chřestový, co jsem našla v mrazáku). Vaříme pod pokličkou na střední stupeň, dokud není hrášek měkký (10 - 15 min).
  2. Špek nakrájíme na malé kostičky a vyškvaříme je na suché pánvi. Odstraníme je do misky a na vzniklém omastku osmahneme nakrájenou půlku cibulky do hněda. Tousty nakrájíme rovněž na kostičky a osmažíme na obyčejném oleji do zlatova.
  3. Ke konci varu přilijeme do polévky smetanu a prohřejeme na vypnuté plotýnce. Rozmixujeme ponorným tyčovým mixérem skoro do hladka. Osolíme, opepříme a můžeme strouhnout trochu muškátového oříšku. Na talíři už jen posypeme špekem, cibulkou a krutonky.

Komentáře