POTŘEBUJEME
- 1 pytlík mraženého hrášku
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1 cibule
- 1 lžička kurkumy
- asi 150 ml smetany na vaření
na ozdobu:
- 4 ks staršího toustového chleba
- kousek špeku
- půlka cibule
POSTUP
- Na másle osmahneme do růžova nakrájenou cibulku, zaprášíme lžičkou kurkumy a ještě chvíli smažíme. Přidáme mražený hrášek (tak jak je, nemusí se rozmrazovat) a prohřejeme. Zalijeme litrem zeleninového vývaru (já jsem dala chřestový, co jsem našla v mrazáku). Vaříme pod pokličkou na střední stupeň, dokud není hrášek měkký (10 - 15 min).
- Špek nakrájíme na malé kostičky a vyškvaříme je na suché pánvi. Odstraníme je do misky a na vzniklém omastku osmahneme nakrájenou půlku cibulky do hněda. Tousty nakrájíme rovněž na kostičky a osmažíme na obyčejném oleji do zlatova.
- Ke konci varu přilijeme do polévky smetanu a prohřejeme na vypnuté plotýnce. Rozmixujeme ponorným tyčovým mixérem skoro do hladka. Osolíme, opepříme a můžeme strouhnout trochu muškátového oříšku. Na talíři už jen posypeme špekem, cibulkou a krutonky.
Komentáře