Rebarborový koláč s drobenkou

Potřebujeme:

na těsto
  • 350 g polohrubé mouky
  • necelý balíček prášku do pečiva
  • 170 g cukru
  • 2 vejce
  • 125 g másla
  • 250 ml mléka
  • 2 hrstky nasekaných vlašských ořechů
  • lžička skořice

na drobenku
  • 80 g cukru
  • 80 g másla
  • 120 g polohrubé mouky
  • lžička skořice

na pokrytí
  • asi 7 kusů rebarbory - oloupaných a nakrájených na 1 cm dlouhé kousky

Příprava:
  1. Na začátku si připravíme drobenku. Rukama v míse důkladně promneme cukr, máslo a mouku, pak přidáme i skořici. Měla by vzniknout mazlavá, ale drolivá směs. Začneme předehřívat troubu na 180 °C. Pekáček vymažeme třeba papírem od másla a vysypeme moukou.
  2. V míse utřeme vejce s cukrem a vmícháme i máslo. Do mouky zamícháme prášek do pečiva. Postupně přisypáváme do mísy a při vmíchávání nezapomeneme přilévat i mléko. Nakonec do vláčného těsta přidáme i ořechy a skořici.
  3. Těsto nalijeme do pekáčku nebo hlubokého plechu. Není příliš tekuté, takže ho rovnoměrně rozetřeme. Poklademe kousky rebarbory a posypeme žmolenkou. Pečeme v troubě na 180 °C asi 40 minut. Pokud je rebarbora příliš kyselá, řezy podáváme jemně pocukrované.



Komentáře