Švédské masové kuličky



Potřebujeme:
na 40 kuliček
  • 600 g mletého vepřového masa
  • 2 malá vejce
  • 1 cibule, nasekaná na velmi jemno
  • 125 g strouhanky
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru
  • sůl, pepř, sušená petržel

omáčka
  • instantní omáčka k masovým kuličkám z IKEA :)

k podávání
  • nakládané brusinky
  • nasekaný kopr
  • vařené brambory nebo bramborová kaše
Příprava:
  1. Mleté maso v míse smícháme s vejci, cibulí, strouhankou a koprem. Ochutíme solí, pepřem a sušenou petrželkou. Dobře propracujeme a tvarujeme kuličky o průměru asi 3 cm.
  2. Smažíme ve friťáku 4 minuty nebo na oleji ve velké pánvi. Friťák je jednodušší, kuličky se navíc samy krásně vytvarují.
  3. Mezitím dáme včas vařit brambory a připravíme podle návodu omáčku. Omáčka se dá připravit samozřejmě i vlastní. V pánvi ve výpeku z kuliček rozehřeje trochu másla, poprášíme moukou, kterou mícháme a opékáme. Pak metlou vmícháme asi 400 ml horkého masového vývaru. Měla by vzniknout hustá omáčka.
  4. Kuličky podáváme s brambory a přelité omáčkou, posypeme sekaným koprem a doplníme lžičkou brusinkové zavařeniny.




Komentáře