Skvělá možnost, jak rychle spotřebovat rajčata ze zahrádky, která se rychle kazí.
Vyrábět kečup z kupovaných rajčat nemá smysl - většinou nemají barvu, vůni ani chuť.
Potřebujeme:
- 2 kg zralých rajčat
- 2 voňavá jablka
- 200 g cibule
- 100 ml bylinkového octa (použila jsem bazalkový)
- 1 čajová lžička (ČL) soli
- 1/2 ČL sladké papriky
- 1/2 ČL karí koření
- 3 - 4 PL medu
- několik skleniček k naplnění (ideální jsou lahve od kečupu nebo skleničky od jihočeského jogurtu) s víčky na závit
Příprava:
- Rajčata a jablka omyjeme. Jablka oloupeme a vykrájíme jádřince. V menším hrnci přivedeme k varu vodu a na několik vteřin do ní vkládáme rajčata - po vyndání ihned sloupneme slupky. Vykrájíme bubáky a vlákna od stopky. Rajčata, jablka i cibuli nakrájíme na malé kousky.
- Ve velkém hrnci přivedeme k varu všechny ingredience kromě medu. Dusíme 30 minut pod pokličkou.
- Zatímco se nám kečup dusí, připravíme si skleničky. Vymyjeme je nejlépe v myčce, do velkého hrnce nalijeme vodu, na dno dáme pařáček a na něj otevřené skleničky včetně víček. Po pokličkou vypařujeme asi 10 minut, poté vypneme plotýnku a necháme skleničky vyschnout.
- Po půlhodině dušení směs rozmixujeme ponorným tyčovým mixérem a ještě propasírujeme přes cedník, abychom se zbavili zrníček. Hladkou hmotu vaříme ještě dalších asi 30 minut, aby zhoustla a ztmavla.
- Nakonec vše ochutíme medem. Podle receptu měly stačit 2 lžíce medu, já jsem měla asi kyselejší rajčata nebo ocet, takže jsem nakonec použila asi 4 lžíce. Samozřejmě platí pravidlo pro ochutnávání - olíznutou lžičku již nevracíme do hrnce, ale před každým ochutnáním ji znovu myjeme.
- Kečupem plníme skleničky, pevně je zavíčkujeme a postavíme do hrnce, ve kterém jsme je vypařovali. Na dno nalijeme trochu vody a hrnec vložíme do trouby. Necháme je sterilizovat 20 minut při minimálně 100 °C.
Komentáře