Domácí kečup


Skvělá možnost, jak rychle spotřebovat rajčata ze zahrádky, která se rychle kazí.
Vyrábět kečup z kupovaných rajčat nemá smysl - většinou nemají barvu, vůni ani chuť.


Potřebujeme:
  • 2 kg zralých rajčat
  • 2 voňavá jablka
  • 200 g cibule
  • 100 ml bylinkového octa (použila jsem bazalkový)
  • 1 čajová lžička (ČL) soli
  • 1/2 ČL sladké papriky
  • 1/2 ČL karí koření
  • 3 - 4 PL medu
  • několik skleniček k naplnění (ideální jsou lahve od kečupu nebo skleničky od jihočeského jogurtu) s víčky na závit

Recept jsem převzala z německé kuchařky pro děti, která u nás vyšla v roce 92.




Příprava:
  1. Rajčata a jablka omyjeme. Jablka oloupeme a vykrájíme jádřince. V menším hrnci přivedeme k varu vodu a na několik vteřin do ní vkládáme rajčata - po vyndání ihned sloupneme slupky. Vykrájíme bubáky a vlákna od stopky. Rajčata, jablka i cibuli nakrájíme na malé kousky.
  2. Ve velkém hrnci přivedeme k varu všechny ingredience kromě medu. Dusíme 30 minut pod pokličkou.
  3. Zatímco se nám kečup dusí, připravíme si skleničky. Vymyjeme je nejlépe v myčce, do velkého hrnce nalijeme vodu, na dno dáme pařáček a na něj otevřené skleničky včetně víček. Po pokličkou vypařujeme asi 10 minut, poté vypneme plotýnku a necháme skleničky vyschnout.
  4. Po půlhodině dušení směs rozmixujeme ponorným tyčovým mixérem a ještě propasírujeme přes cedník, abychom se zbavili zrníček. Hladkou hmotu vaříme ještě dalších asi 30 minut, aby zhoustla a ztmavla.
  5. Nakonec vše ochutíme medem. Podle receptu měly stačit 2 lžíce medu, já jsem měla asi kyselejší rajčata nebo ocet, takže jsem nakonec použila asi 4 lžíce. Samozřejmě platí pravidlo pro ochutnávání - olíznutou lžičku již nevracíme do hrnce, ale před každým ochutnáním ji znovu myjeme.
  6. Kečupem plníme skleničky, pevně je zavíčkujeme a postavíme do hrnce, ve kterém jsme je vypařovali. Na dno nalijeme trochu vody a hrnec vložíme do trouby. Necháme je sterilizovat 20 minut při minimálně 100 °C.

doporučuji použít vál, jinak si zaprasíte celou kuchyni:



rozmixovaná hmota:

pasírování:

plnění do skleniček:

po sterilizaci (není úplně nutná, kečupy vydrží i v ledničce):



Komentáře