Potřebujeme:
na 2 porce
- necelý hrnek kulatozrnné rýže
- 2 stroužky česneku
- 1 cibuli
- 4 plátky sušených rajčat
- černé olivy
- deci bílého vína
- olivový olej, lžička másla
- sůl
- parmazán
Příprava:
- Nejprve zalijeme horkou vodu sušená rajčata a necháme je chvíli odležet.
- Cibuli nakrájíme na jemno, česnek nakrájíme na tenké plátky. Na troše olivového oleje s máslem osmahneme cibuli do žluta, když už to skoro je, přidáme česnek a chvíli opékáme.
- Do pánve k cibulce přisypeme nepropranou rýži a asi minutu opékáme. Pak zalijeme asi decilitrem vody. U tohoto typu přípravy rizota je velmi důležité pravidelné míchání, aby se vytvořila správná krémovitá konzistence. Vždy necháme vodu skoro vyvařit, a pak přidáme další deci. Můžeme podlévat například i vínem (jako v tomto receptu), využijeme i vodu ze sušených rajčat nebo nálev z oliv. Podle chuti osolíme.
- Asi po deseti minutách přidáme nakrájená sušená rajčata. Ke konci vaření (doba přípravy trvá 17 - 20 minut, rýže by se neměla příliš rozvařit) přimícháme nakrájené černé olivy a před podáváním ještě trochu nastrouhaného parmazánu.
Komentáře