Italské rizoto



Potřebujeme:
na 2 porce
  • necelý hrnek kulatozrnné rýže
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibuli
  • 4 plátky sušených rajčat
  • černé olivy
  • deci bílého vína
  • olivový olej, lžička másla
  • sůl
  • parmazán
Příprava:
  1. Nejprve zalijeme horkou vodu sušená rajčata a necháme je chvíli odležet.
  2. Cibuli nakrájíme na jemno, česnek nakrájíme na tenké plátky. Na troše olivového oleje s máslem osmahneme cibuli do žluta, když už to skoro je, přidáme česnek a chvíli opékáme.
  3. Do pánve k cibulce přisypeme nepropranou rýži a asi minutu opékáme. Pak zalijeme asi decilitrem vody. U tohoto typu přípravy rizota je velmi důležité pravidelné míchání, aby se vytvořila správná krémovitá konzistence. Vždy necháme vodu skoro vyvařit, a pak přidáme další deci. Můžeme podlévat například i vínem (jako v tomto receptu), využijeme i vodu ze sušených rajčat nebo nálev z oliv. Podle chuti osolíme.
  4. Asi po deseti minutách přidáme nakrájená sušená rajčata. Ke konci vaření (doba přípravy trvá 17 - 20 minut, rýže by se neměla příliš rozvařit) přimícháme nakrájené černé olivy a před podáváním ještě trochu nastrouhaného parmazánu.




Komentáře