Švestkový koláč


Příprava:
  • 350 g polohrubé mouky + necelý prášek do pečiva + špetka soli + lžička skořice
  • 125 g Hery
  • 170 g cukru (lze přidat i trochu vanilkového)
  • 2 vejce
  • 250 ml mléka
  • velký talíř švestek
  • lžička moučkového cukru

(těsto je skoro stejné jako u tohoto koláče)

Postup:
  1. Tuk, cukr a vejce nejprve utřeme v míse. Postupně přisypáváme sypkou směs a smícháváme i s mlékem.
  2. Švestky vypeckujeme a nakrájíme na tenké měsíčky.
  3. Do vymazané formy nalijeme těsto a hustě poklademe plátky švestek. Pokud jsou švestky kyselejší, posypeme ještě prosátým moučkovým cukrem (vytvoří při pečení tenkou krustičku).
  4. Pečeme na 180 °C, dokud koláč nezhnědne.


Komentáře