Potřebujeme:
- 1 menší květák
- máslo
- hladkou mouku
- 0,5 l mléka
- 200 g nivy
- sůl, mletý bílý pepř
Příprava:
- Květák rozebereme na růžičky a vaříme asi 5 minut v osolené vodě.
- Na pánvi rozpustíme máslo a na něj nasypeme mouku (platí, že cca kolik másla, tolik mouky na objem, ale tak např. na naše množství mléka to bylo necelých 50 g másla). Rozmícháme a necháme zpěnit. Po chvíli přilijeme mléko a rozmícháme žmolky. 10 minut necháme mírně vařit a pravidelně mícháme.
- Nivu nastrouháme, nasypeme do bílé omáčky a počkáme, až se rozpustí. Podle chuti dosolíme a okořeníme bílým pepřem.
- Květák podáváme například s bramborami, přelitý omáčkou.
Komentáře