Paštika z kuřecích jater



Tento recept pochází z listopadového čísla Apetitu, ročník 2009. Od té doby jsem ho dělala už mockrát, je to relativně rychlá a jednoduchá pochoutka, která skvěle chutná a dá se použít i jako malý dárek, pohoštění pro návštěvu, snídaně nebo chuťovka ke svačině.

Potřebujeme:
  • 400 g kuřecích jater (také jsem vyzkoušela použít 2 velká krůtí játra a chuť je výraznější a možná i lepší)
  • 150 g másla + trochu másla na závěrečné zalití
  • 1 větší šalotku
  • 1 stroužek česneku
  • několik větviček tymiánu (nebo sušený)
  • špetku čínského koření Pěti vůní (dá se koupit v supermarketu jako hotová směs Kotányi, namíchat vlastní - např. badyán, hřebíček, skořice, fenykl, pepř nebo použít perníkové koření a pepř)
  • 2 lžíce smetany ke šlehání
  • sůl, pepř

Příprava:
  1. Játra omyjeme, důkladně očistíme a nakrájíme na stejné malé kousky. Šalotku nakrájíme na jemno, česnek prolisujeme. Na lžíci másla je ve velké pánvi opékáme asi 2 minuty, potom přidáme koření a tymián a opékáme další minutu. Nakonec přidáme játra, která opečeme dohněda - propečení zkontrolujeme naříznutím, protože mohou být uvnitř růžová, ale rozhodně nesmí být krvavá a nemělo by při řezu nic vytékat. Na dotyk by měla být ještě pružná, ne tvrdá.
  2. Směs přemístíme do mixéru (nebo použijeme ruční ponorný), přidáme zbytek másla, smetanu, osolíme a opepříme. Promixujeme do hladka.
  3. Paštiku naplníme do mističky, přelijeme troškou měkkého másla, aby neokorala, a dáme ztuhnout do ledničky (nejlépe přes noc, ale dá se ujídat ještě teplá). Také se dá uchovávat v krabičce od Ramy s víčkem, v lednici vydrží takto asi dva až tři dny.





Komentáře