Spaghetti alla carbonara - špagety po uhlířsku



Spaghetti alla carbonara neboli špagety po uhlířsku. Někdy se mi zdá, že vzbuzují vášnivé debaty a dělí lidi na dva tábory - zaprvé na ty, kterým je nějaká tradiční italská kuchyně upřímně fuk a tento recept připravují klidně z těstovin z lídlu s cibulí, špekem, smetanou a eidamem, a zadruhé na cuisine-nazi, kteří by všem takovým sekali ruce a vyznávají jedině 100% odpovídající suroviny a postup.
Jednou jsem si tyto špagety dala v Římě a rozhodně v nich žádná cibule ve smetaně neplavala, za to parmezánem nikdo nešetřil. Ale těstoviny považuji za rychlé a ekonomické jídlo, proto jsem připravena na něčem slevit - anglická slanina sice není pancetta, ale mně to fakt nevadí.

Potřebujeme:

  • špagety
  • 4 vejce (pro 4 lidi)
  • strouhaný parmezán nebo pecorino (nebo oboje)
  • kousek slaniny
  • pepř, sůl


Příprava:

  1. Špagety uvaříme v silně osolené vodě.
  2. V míse si rozmícháme vajíčka s částí nastrouhaného sýra (pokud jsou hustá, zředíme smetanou, ale neuděláme z toho smetanovou omáčku).
  3. Na trošce olivového oleje osmažíme kostičky slaniny, opepříme je. Můžeme a nemusíme je z pánve vyndat a smíchat je s těstovinami později. Do pánve na vypnuté plotýnce přidáme slité špagety (klidně i málo okapané, vlhkost nevadí) a promícháme.
  4. Přilijeme vajíčkovou směs, opět pořádně promícháme a necháme prohřát zbytkovým teplem z plotýnky. Na talíři ještě přidáme parmezán.

     

    Komentáře