Potřebujeme:
- několik (cca 4) malých padaných jablek nebo hrušek (nebo obojí)
- 2 vejce, oddělené bílky a žloutky
- 140 g cukru (takto to bylo v receptu, ale klidně dejte 80 - 100 g)
- 40 g másla
- kapka vanilkového extraktu
- půl lžičky citrónové trávy
- 1 rozdrcený hřebíček
- půl lžičky mleté skořice
- muffinové košíčky nebo formičky na soufflé (maximálně 6 ks)
Příprava:
- Jablka a hrušky zbavíme jádřinců, nakrájíme na osminky, a pak na kostičky. V rendlíku rozehřejeme máslo, vhodíme ovoce, přidáme lžíci cukru a za občasného míchání dusíme pod pokličkou 10 minut. Poté odstavíme z plotny, vmícháme koření a vanilkový extrakt. Nakonec vmícháme žloutky.
- Bílky ušleháme na tuhý sníh a vešleháme cukr. Ovocnou směsí plníme muffinové formičky (raději 2 košíčky do sebe, i když máme muffinový plech) a navrch vytvoříme čepici ze sněhu.
- Vložíme do trouby rozehřáté na 200 °C a pečeme, dokud sníh nezačne hnědnout. Potom můžeme zmírnit teplotu na 100 °C a ještě chvíli sušit. Podáváme teplé.
Komentáře