Mořský vlk s citrónovým pepřem


Potřebujeme:

  • mořského vlka (jednoho na osobu)
  • plátky citrónu nebo limetky
  • citrónový pepř
  • vychlazené máslo
  • trochu slunečnicového oleje


Příprava:

  1. Ryby zbavíme šupin a šikmo mělce nařežeme kůži. Plech vymažeme trochou oleje.
  2. Do vykuchaného břicha každé ryby vložíme plátek citrónu nebo limety, plátek másla a vysypeme citrónovým pepřem. Tím posypeme rybu i zvenku a pořádně vetřeme i do zářezů v kůži.
  3. Mořské vlky naskládáme na plech a pečeme v troubě na 180° asi 12 minut.


Citrónový pepř jsme koupili v Norsku, ale podnikla jsem malou internetovou rešerši, a je k dostání běžně i u nás v obchodech s kořením. Dejte si ale pozor na složení, není potřeba, aby směs obsahovala kari, papriku, sušený celer, zázvor nebo koriandr. Základem by měl být pouze černý pepř, sůl a citrónová kůra nebo kyselina citronová. Tato kořenící směs se hodí k úpravě všech mořských ryb, a také některých sladkovodních. Maso už pak není potřeba solit (nebo jen málo).
Je to jednoduché, rychlé, lehké, nepřeplácané a vyvážené. Myslím si, že ryby by se měly ochucovat spíše opatrně a co nejjednodušeji, aby vynikla jejich podstata.








Komentáře