Potřebujeme:
- 500 g hladké mouky
- sůl
- 4 žloutky
- 1 lžíce cukru krupice
- 1 kostka droždí
- 250 ml mléka
- 3 lžíce sádla
- 300 g vepřových škvarků
Příprava:
- Do hladké mouky vmícháme větší špetku soli a v míse v ní vytvoříme důlek, kam rozdrolíme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme vlažným mlékem. Necháme odstát, až se droždí probudí. Přidáme žloutky a rozpuštěné (ne horké) sádlo a případný zbytek mléka. Škvarky rozsekáme na drobné kousky a přidáme do mísy.
- Hněteme, dokud se nám těsto nelepí na hnětač a netvoří nadýchanou bublinovou strukturu. Mísu přikryjeme čistou utěrkou a odstavíme na teplé místo. Necháme kynout asi hodinu.
- Z vykynutého těsta tvoříme placičky o velikosti dlaně, které ozdobíme na povrchu mřížkou, nebo je také můžeme potřít sádlem a posypat hrubou solí či kmínem. Pečeme na 180 °C asi 20 minut.
Komentáře