Škvarkové placky





Potřebujeme:

  • 500 g hladké mouky
  • sůl
  • 4 žloutky
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 kostka droždí
  • 250 ml mléka
  • 3 lžíce sádla
  • 300 g vepřových škvarků


Příprava:

  1. Do hladké mouky vmícháme větší špetku soli a v míse v ní vytvoříme důlek, kam rozdrolíme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme vlažným mlékem. Necháme odstát, až se droždí probudí. Přidáme žloutky a rozpuštěné (ne horké) sádlo a případný zbytek mléka. Škvarky rozsekáme na drobné kousky a přidáme do mísy.
  2. Hněteme, dokud se nám těsto nelepí na hnětač a netvoří nadýchanou bublinovou strukturu. Mísu přikryjeme čistou utěrkou a odstavíme na teplé místo. Necháme kynout asi hodinu.
  3. Z vykynutého těsta tvoříme placičky o velikosti dlaně, které ozdobíme na povrchu mřížkou, nebo je také můžeme potřít sádlem a posypat hrubou solí či kmínem. Pečeme na 180 °C asi 20 minut.
Obrázky po rozkliknutí:








Komentáře