Bezový sirup
























Potřebujeme:
30 velkých květenství černého bezu
3 velké citrony
2 kg cukru
2 l  vychladlé převařené vody

Příprava:

  1. Než půjdeme natrhat květenství, necháme si převařit vodu a dáme ji chladnout.
  2. Bezové květy na chvíli rozprostřeme na podložku, aby z nich odlezli všichni brouci a pavouci. Potom odstraníme stopky (viz obrázek). Květy nemyjeme, abychom nepřišli o pyl.
  3. Citróny nakrájíme na kolečka a mírně rozmačkáme do vody v hrnci, kam jsme přidali i květy. Necháme 24 hodin louhovat zakryté při pokojové teplotě.
  4. Druhý den přecedíme přes plátno, případně filtrem zachytíme pyl. Vsypeme cukr, hrnec přesuneme na plotýnku a za stálého rozmíchávání přivedeme k varu. Necháme chvíli provařit (pozor na pěnu) a ochutnáme. Případně ještě přidáme citrónovou šťávu.
  5. Horké plníme do vymytých skleniček. Zavíčkujeme, postavíme do pekáče, podlijeme vodou a dáme na 20 minut do trouby na 100°. Otevřené skleničky uchováváme raději v ledničce.


Příště bych zkusila louhovat květy například s meduňkou nebo mátou.

nasbírané bezové květy:
 citróny v převařené vodě:
 takto odstřihneme stopky:
 výluh již s květy:



filtrování pylu:

přidání cukru:

plnění do sklenic:

před sterilizací dáme všechny sklenice do pekáče s vodou:


Komentáře