Potřebujeme:
30 velkých květenství černého bezu
3 velké citrony
2 kg cukru
2 l vychladlé převařené vody
Příprava:
- Než půjdeme natrhat květenství, necháme si převařit vodu a dáme ji chladnout.
- Bezové květy na chvíli rozprostřeme na podložku, aby z nich odlezli všichni brouci a pavouci. Potom odstraníme stopky (viz obrázek). Květy nemyjeme, abychom nepřišli o pyl.
- Citróny nakrájíme na kolečka a mírně rozmačkáme do vody v hrnci, kam jsme přidali i květy. Necháme 24 hodin louhovat zakryté při pokojové teplotě.
- Druhý den přecedíme přes plátno, případně filtrem zachytíme pyl. Vsypeme cukr, hrnec přesuneme na plotýnku a za stálého rozmíchávání přivedeme k varu. Necháme chvíli provařit (pozor na pěnu) a ochutnáme. Případně ještě přidáme citrónovou šťávu.
- Horké plníme do vymytých skleniček. Zavíčkujeme, postavíme do pekáče, podlijeme vodou a dáme na 20 minut do trouby na 100°. Otevřené skleničky uchováváme raději v ledničce.
Příště bych zkusila louhovat květy například s meduňkou nebo mátou.
nasbírané bezové květy:
citróny v převařené vodě:
takto odstřihneme stopky:
výluh již s květy:
filtrování pylu:
přidání cukru:
plnění do sklenic:
před sterilizací dáme všechny sklenice do pekáče s vodou:
Komentáře