Burgery z grilu


Potřebujeme:
alespoň 750 g mletého masa (hovězí/vepřové)
pepř
zelenina a pečivo k podávání

Příprava:
Mleté maso dáme do mísy, prohněteme rukama, silně opepříme a znovu pořádně promícháme. Vyválíme nejdříve kuličky, potom je zploštíme a uprostřed vytvarujeme mělký důlek. Necháme alespoň půl hodiny odpočinout.
Gril hodně rozpálíme a rošt slabě potřeme olejem. Burgry grilujeme z každé strany, dokud se samy neoddělí od roštu. Pokud se lepí na rošt, tak s nimi nehýbeme. Ty moje vypadají na fotkách trochu připáleně. Dejte si pozor, jaké kupujete maso. Jak je na tom napsáno něco jako "masný polotovar" nebo "masný výrobek", tak NEBRAT. Nejlepší je samozřejmě vybrat si kousek masa přímo u řezníka a nechat si ho namlít. V tomhle mase byla asi tři éčka, kukuřičný škrob a spousta soli, takže výsledek chutnal dost slaně a ochuceně, ačkoliv jsem maso jen opepřila. Maso zůstalo růžové, tak jsem ho grilovala déle, než bych měla. Navíc z burgrů kapal žlutý olej a museli jsme chvílemi hasit gril. Ostatním to celkem asi chutnalo, mně moc ne.
Příště bych zkusila přidat dovnitř nějaké bylinky, třeba tymián nebo rozmarýn.
Podáváme buď jako klasický burger v pečivu s oblohou, nebo si ogrilujeme zeleninu zvlášť a pečivo přikusujeme. My jsme měli lehce ogrilovanou nakrájenou ciabatu se zbytkem česnekové pasty a trochou bazalky.





Komentáře