Kynuté ovocné knedlíky, jak je dělá máma



Potřebujeme:

  • 4 hrnky polohrubé mouky (= 600 g  mouky)
  • sůl
  • 20 g kvasnic
  • 2 hrnky mléka (= 450 - 470 ml)
  • 3 - 4 žloutky
  • cukr


1 hrnek mouky vyjde na 6 knedlíků

Příprava:

  1. Do mísy dáme mouku se špetkou soli, do důlku v mouce rozdrolíme kvasnice, přidáme asi 3 lžičky cukru a zalijeme trochou mírně teplého mléka. Až kvasnice obživnou, přidáme žloutky a zbytek mléka a zpracujeme na těsto. Necháme 20 minut kynout.
  2. Těsto je extrémně lepivé, takže si naolejujeme vál, ruce i všechny nástroje, kterými budeme sahat do těsta. Rozdělíme těsto na 4 části. Z každé čtvrtiny vytvoříme 6 placiček. Na každou položíme vypeckovanou švestku (nebo jiné ovoce), zabalíme a ještě pořádně uválíme, aby se knedlík zalepil.
  3. Vaříme na pařáčku přesně 7 minut. Pařáček i knedlíky mezi sebou naolejujeme.
  4. Podáváme se strouhaným tvarohem, cukrem a smetanou.








Komentáře