Zapečený chřest



Potřebujeme (na 2 porce):

  • 250 g chřestu (to je tak 6 velkých stonků)
  • brambory
  • půl kelímku smetany
  • l kelímku crème fraîche
  • goudu 48%
  • čekankový puk
  • muškátový oříšek
  • mletý pepř, sůl


Příprava:

  1. Nejprve dáme vařit brambory a slanou vodu na chřest. Začneme si rozehřívat troubu na 220°. Chřest oloupeme a odřízneme asi o 3 cm dřevnaté konce. Chřest by se měl vařit svázaný provázkem. Nevím proč, já jsem žádný provázek neměla a nechtěla jsem zkoušet improvizace alá Bridget Jonesová, tak jsem to vařila nesvázané a prošlo to. Vaříme cca 15 minut.
  2. Čekankový puk nakrájíme na proužky a poklademe na dno zapékací misky. V misce si metlou rozmícháme smetanu s crème fraîche (nevím, jak moc se to prodává v ČR, ale asi to v receptu ani být nemusí). Do smetany přidáme mletý pepř, špetku soli a mletý muškátový oříšek.
  3. Na čekanku poklademe brambory a uvařený chřest. (Vodu z chřestu můžeme pak na něco použít.) Posypeme strouhanou goudou a zalijeme smetanou. Zapékáme 15 minut.

Komentáře