Potřebujeme
- cannelloni - těstovinové trubičky, pro 4 osoby cca 12 kousků (asi půl krabičky)
- 250 g ricotty
- špenát
- sůl, pepř
- stroužek česneku
- 100 ml mléka nebo smetany (12%)
- 3 vejce
- strouhaný parmazán/gran moravia
- forma na biskupský chlebíček
- alternativa: sklenička nakládaných sušených rajčat a bylinky
Příprava
- Ricottu rozmícháme s rozmraženým okapaným špenátem. Na 4 porce jídla vychází asi 2 kostky mraženého bonduelle, ale přesně si to nepamatuju. Pokud máme čerstvý špenát, spaříme ho a pokrájíme. Osolíme, opepříme, přidáme rozdrcený stroužek česneku a zamícháme. Pokud děláme verzi se sušenými rajčaty (ta je, řekla bych, o třídu lepší), pokrájíme je na nudličky, přidáme také česnek a čerstvé bylinky - bazalku, tymián.
- Trubičky plníme za sucha čajovou lžičkou. Tady to nejde udělat nikterak elegantně. Lžičkou plňte a podle potřeby druhou stranou lžičky zašťouchněte náplň doprostřed trubičky. Směs se sušenými rajčaty má jemnější texturu než špenátová, takže by šla plnit i z cukrářského sáčku nebo tuby. Trubičky poklademe na dno pekáčku na biskupský chlebíček jemně vymazaného olejem. Toto množství vyjde na jednu vrstvu.
- Vejce rozmícháme metlou s mlékem, osolíme, opepříme a nalijeme na trubičky. Posypeme nastrouhaným parmezánem. Verzi se sušenými rajčaty ještě posypeme natrhanou bazalkou a nakrájenou mozzarellou.
- Pečeme v troubě na 180° po dobu 35 minut.
Komentáře