Plněné cannelloni



Potřebujeme

  • cannelloni - těstovinové trubičky, pro 4 osoby cca 12 kousků (asi půl krabičky)
  • 250 g ricotty
  • špenát
  • sůl, pepř
  • stroužek česneku
  • 100 ml mléka nebo smetany (12%)
  • 3 vejce
  • strouhaný parmazán/gran moravia


  • forma na biskupský chlebíček



  • alternativa: sklenička nakládaných sušených rajčat a bylinky


Příprava

  1. Ricottu rozmícháme s rozmraženým okapaným špenátem. Na 4 porce jídla vychází asi 2 kostky mraženého bonduelle, ale přesně si to nepamatuju. Pokud máme čerstvý špenát, spaříme ho a pokrájíme. Osolíme, opepříme, přidáme rozdrcený stroužek česneku a zamícháme. Pokud děláme verzi se sušenými rajčaty (ta je, řekla bych, o třídu lepší), pokrájíme je na nudličky, přidáme také česnek a čerstvé bylinky - bazalku, tymián.
  2. Trubičky plníme za sucha čajovou lžičkou. Tady to nejde udělat nikterak elegantně. Lžičkou plňte a podle potřeby druhou stranou lžičky zašťouchněte náplň doprostřed trubičky. Směs se sušenými rajčaty má jemnější texturu než špenátová, takže by šla plnit i z cukrářského sáčku nebo tuby. Trubičky poklademe na dno pekáčku na biskupský chlebíček jemně vymazaného olejem. Toto množství vyjde na jednu vrstvu.
  3. Vejce rozmícháme metlou s mlékem, osolíme, opepříme a nalijeme na trubičky. Posypeme nastrouhaným parmezánem. Verzi se sušenými rajčaty ještě posypeme natrhanou bazalkou a nakrájenou mozzarellou.
  4. Pečeme v troubě na 180° po dobu 35 minut.









Komentáře