Potřebujeme:
na těsto:
- 175 g hladké mouky
- 100 g studeného másla na kostičky
- sůl
- 1 žloutek
- 4 lžíce studené vody
na náplň:
- 3 menší vejce a zbylý bílek
- 2 lžíce smetany nebo mléka
- 50 g sýra
- čerstvé bylinky, stroužek česneku
+ cokoliv podle sezóny, chuti a fantazie, např.:
- dýně na kostičky, kozí sýr, slanina
- žampiony, slanina/uzené na kostičky, cibulka
Příprava:
- V sekáčku zmixujeme všechny ingredience na těsto, až vznikne lepivá drobenka. Na pomoučený vál směs vysypeme a rychle rukama zpracujeme do kuličky, kterou vyválíme na velikost podle pekáčku, jaký máme k dispozici. Válečkem přeneseme do vymazaného pekáčku, vytvarujeme, převisající okraje odřízneme, dno rozpícháme vidličkou a dáme na 10 minut odpočinout do ledničky. Roztopíme troubu na 200°.
- Na pekáč s těstem položíme zmuchlaný a vyrovnaný pečící papír, na který nasypeme sušené fazole nebo cokoliv, co těsto zatíží. Zatížené pečeme 15 minut, a pak zmírníme teplotu a pečeme ještě 5 minut. Mně je líto fazolí, tak těsto nezatěžuji, ale při pečení se na něm potom vytváří bubliny a mírně se smrskne od okraje.
- Při pečení těsta si nakrájíme ingredience na náplň, případně opečeme v pánvi ty, které to potřebují (cibulku, žampiony, slaninu). Na upečené těsto náplň rozprostřeme a přelijeme vejci prošlehanými se smetanou, bylinkami, prolisovaným česnekem a nakrájeným sýrem. Pečeme do zlatova dalších 25 minut.
Plus mínus inspirováno Ditou P.
Komentáře