Tak trochu quiche


Potřebujeme:
na těsto:

  • 175 g hladké mouky
  • 100 g studeného másla na kostičky
  • sůl
  • 1 žloutek
  • 4 lžíce studené vody


na náplň:

  • 3 menší vejce a zbylý bílek
  • 2 lžíce smetany nebo mléka
  • 50 g sýra
  • čerstvé bylinky, stroužek česneku

+ cokoliv podle sezóny, chuti a fantazie, např.:

  • dýně na kostičky, kozí sýr, slanina
  • žampiony, slanina/uzené na kostičky, cibulka


Příprava:

  1. V sekáčku zmixujeme všechny ingredience na těsto, až vznikne lepivá drobenka. Na pomoučený vál směs vysypeme a rychle rukama zpracujeme do kuličky, kterou vyválíme na velikost podle pekáčku, jaký máme k dispozici. Válečkem přeneseme do vymazaného pekáčku, vytvarujeme, převisající okraje odřízneme, dno rozpícháme vidličkou a dáme na 10 minut odpočinout do ledničky. Roztopíme troubu na 200°.
  2. Na pekáč s těstem položíme zmuchlaný a vyrovnaný pečící papír, na který nasypeme sušené fazole nebo cokoliv, co těsto zatíží. Zatížené pečeme 15 minut, a pak zmírníme teplotu a pečeme ještě 5 minut. Mně je líto fazolí, tak těsto nezatěžuji, ale při pečení se na něm potom vytváří bubliny a mírně se smrskne od okraje.
  3. Při pečení těsta si nakrájíme ingredience na náplň, případně opečeme v pánvi ty, které to potřebují (cibulku, žampiony, slaninu). Na upečené těsto náplň rozprostřeme a přelijeme vejci prošlehanými se smetanou, bylinkami, prolisovaným česnekem a nakrájeným sýrem. Pečeme do zlatova dalších 25 minut. 


Plus mínus inspirováno Ditou P.




Komentáře