Žravé řezy



U nás doma je to snad nejoblíbenější dezert. Je lehký, svěží a s nepřeberným množstvím variant. Na přípravu je jednoduchý, pouze to čekání, až ztuhne, je nekonečné.

Potřebujeme:
těsto:
  • 4 vejce
  • 120 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 120 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • citronová kůra

náplň:
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 2 kelímky velkého jogurtu (bílého, ale může být shodný s ovocem)
  • 2 lžíce cukru
  • konzervované ovoce (1 konzerva mandarinek, ananasu, jahod, meruněk…), ale může být i čerstvé

želé:
  • 1 balení vanilkového pudinku (i zde lez použít jiný, například banánový nebo jahodový)
  • šťáva z kompotu 
  • 2 lžíce cukru


Postup:
1. Vejce vyšleháme s cukrem (i vanilkovým) do běla, přidáme mouku smíchanou s pečícím práškem a citronovou kůrou. Plech vyložíme pečícím papírem, nalijeme těsto a pečeme asi 15 minut na 180° C. Vyndáme a necháme trochu vychladnout.
2. Zatímco se těsto peče, ušleháme šlehačku, smícháme ji s jogurtem a přidáme cukr. Nalijeme na zchladlé těsto a nandáme ovoce.
3. Šťávu z kompotu doplníme vodou na objem 500 ml a vlijeme do kastrůlku. Přidáme cukr a pudink v prášku, rozmícháme a povaříme, až pudink zprůhlední. Trvá to jen pár minut. Pořád mícháme a necháme trochu zchladnout. Poté nalijeme na ovoce a necháme pár hodin do úplného ztuhnutí.


Komentáře