U nás doma je to snad nejoblíbenější dezert. Je lehký, svěží a s nepřeberným množstvím variant. Na přípravu je jednoduchý, pouze to čekání, až ztuhne, je nekonečné.
Potřebujeme:
těsto:
- 4 vejce
- 120 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 120 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- citronová kůra
náplň:
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 2 kelímky velkého jogurtu (bílého, ale může být shodný s ovocem)
- 2 lžíce cukru
- konzervované ovoce (1 konzerva mandarinek, ananasu, jahod, meruněk…), ale může být i čerstvé
želé:
- 1 balení vanilkového pudinku (i zde lez použít jiný, například banánový nebo jahodový)
- šťáva z kompotu
- 2 lžíce cukru
Postup:
1. Vejce vyšleháme s cukrem (i vanilkovým) do běla, přidáme mouku smíchanou s pečícím práškem a citronovou kůrou. Plech vyložíme pečícím papírem,
nalijeme těsto a pečeme asi 15 minut na 180° C. Vyndáme a necháme trochu vychladnout.
2. Zatímco se těsto peče, ušleháme šlehačku, smícháme ji s jogurtem a
přidáme cukr. Nalijeme na zchladlé těsto a nandáme ovoce.
3. Šťávu z kompotu doplníme vodou na objem 500 ml a vlijeme do kastrůlku. Přidáme cukr a pudink v prášku, rozmícháme a povaříme, až pudink zprůhlední. Trvá to jen pár minut. Pořád mícháme a necháme trochu
zchladnout. Poté nalijeme na ovoce a necháme pár hodin do úplného ztuhnutí.
Komentáře