Čočka na kyselo


Čočka na kyselo se zařadila, spolu s koprovkou, žemlovkou a šouletem, mezi jídla negativně poznamenaná školní jídelnou. Rozbředlá hmota, s vajíčkem na tvrdo, zešedlým dlouhým vařením, politá spoustou omastku s připálenou cibulkou. Ale víte co? Ono to jde i líp...

Na (dobrou) čočku na kyselo budeme potřebovat:
  • 1 hrnek zelené čočky, den předem namočené
  • 1 cibuli
  • 2 lžíce hladké mouky
  • máslo
  • 1/2 hrnku kuřecího vývaru
  • asi 1 - 2 lžíce octa
  • sůl, pepř a bobkový list
+ vajíčko, kyselou okurku, cibulku, párek a nebo uzené maso

1. Den předem namočenou čočku slijeme, dáme do hrnce, zalijeme novou vodou (asi 1 cm nad čočku), osolíme, přidáme bobkový list a vaříme do změknutí.
2. Cibuli nakrájíme na drobno (můžete si pár měsíčků dát zvlášť, osmahnout na másle a nechat na ozdobu). Ve větší pánvi rozehřejeme máslo a osmažíme cibuli. Až zezlátne, zaprášíme ji moukou a opět necháme chvilku restovat. Zalijeme vývarem, rozmícháme a krátce povaříme.
3. Slijeme čočku a přidáme ji k jíšce do pánve. Podle chuti přidáme ocet, já dala jen 1 lžíci vinného, chuť pak byla velmi jemná. Ještě dochutíme solí a pepřem.






Komentáře