Čokoládová pěna


Na 2 porce potřebujeme:

  • 100 g 70% čokolády
  • krupicový cukr
  • lžíci brandy, nebo rumu
  • 2 vejce
  • asi 100 ml smetany ke šlehání


1. V misce na vodní lázni rozpustíme čokoládu. Přidáme lžíci brandy a podle chuti cukr. Já přidala 2 lžíce. Necháme chladnout, občas promícháme.
2. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků ušleháme tuhý sníh, žloutky můžete přidat ke zchladlé čokoládě, nebo je použít v kuchyni jinak. Smetanu také ušleháme.
3. K čokoládě vmícháváme opatrně sníh, a poté šlehačku. Ideální jsou tak 3 - 4 lžíce ušlehané šlehačky, ale čím více jí dáte, tím bude jemnější.
4. Vzniklou pěnu rozdělíme do misek, či pohárků a dáme vychladit, nejméně na hodinu.
5. Podávat můžete samotné, ozdobené zbylou šlehačkou, čerstvým ovocem, či posypané oříšky. Já zvolila kombinaci máty, malin a posekaných mandlí (původně jsem chtěla pistácie, ale ty 12 měsíčků zrovna nemělo).






Komentáře