Kváskový chléb



Ozkoušený, lehce upravený recept Evy Francové, kuchařky ze Svatojánu. Na chléb je ideální zadělat večer, nechat ho kynout přes noc a ráno můžete péct.

Ingredience:

  • 250 g chlebové pšeničné hladké mouky
  • 250 g žitné mouky
  • 25 g kvásku (asi 1 polévková lžíce)
  • asi 450 - 500 ml vody
  • lžička soli
  • lžička kmínu
+ slunečnicová, dýňová či lněná semínka

Postup:
1. Nejprve smícháme všechny suché ingredience - obě mouky, sůl, kmín a podle chuti třeba i semínka (já dávám 2 hrsti slunečnicových a 1 hrst lněných). Zamícháme, aby se mouky propojily.
2. Kvásek si odebereme a doplníme vodou na objem 500 ml a rozmícháme. Přilijeme k sypké směsi a vytvoříme těsto, které poté zpracováváme (ručně či hnětačem) alespoň 10 minut. 
3. Mísu s těstem přikryjeme folií a necháme na teplém místě kynout 8 - 10 hodin (může kynout i 12, víc už ale ne - pak vám v troubě nevzejde a špatně se propéká).
4. Vykynuté těsto prohněteme a přendáme do vymazané chlebové formy. Opět přikryjeme folií a necháme ještě tak 2 hodiny kynout.Troubu předehřejeme na 200 stupňů.
5. Z chlebové formy sundáme folii, a chléb vložíme do trouby, spolu s nádobou s vodou. Chléb můžeme před i během pečení potírat vodou (s trochou octa i bez), ale pokud to neuděláme, nic se nestane. Pečeme na 200° C přibližně 45 - 60 minut - špejlí zjistíme, zda už je upečený. Pokud už se těsto nelepí, chléb vyklopíme z formy a necháme ještě chvíli péct, aby se udělala kůrka.



Zpracované těsto by mělo být tuhé a pružné.

Těsto po 10 hodinách kynutí.


Po dalších dvou hodinách kynutí.


Komentáře