"Vypadaj jak opravdový!"
Potřebujeme:
- 500 g hladké mouky
- 60 g cukru (+ asi lžička do kvásku)
- 50 g změklého másla
- špetka soli
- 30 g droždí
- 300 ml vlažného mléka
- 1 vejce
- 1 vejce na potření a mák na posypání
1. Z mléka, trochy cukru a droždí uděláme kvásek, poté ho smícháme s ostatními ingrediencemi a uděláme těsto, které necháme kynout asi hodinu.
2. Rozehřejeme troubu na 250° C. Těsto rozdělíme na 12 dílů, ze kterých vyválíme oválky. Válíme na vále posypaném hrubou moukou. Z oválků potom smotáme loupáčky, dáme je na plech a necháme ještě chvíli kynout.
3. Loupáky potřeme rozšlehaným vejcem (můžete cvrnknout i trochu mléka pro ještě lepší barvu, ale samotné vajíčko bohatě postačí) a posypeme mákem. Dáme je do trouby, stáhneme teplotu na 180° C a pečeme asi 15 minut.
4. Hotové loupáky nechte zchladnout, i když vás to teplé pečivo láká...přeci jen, po teplém kynutém těstě pálívá žáha.
Komentáře