Velikonoční kopřivová nádivka


Na nádivku do pekáčku velikosti 20×30 cm potřebujeme:

  • kopřivy, případně špenát
  • 2 starší housky
  • 2 vejce
  • 1/2 sklenice mléka
  • uzené maso, asi 10 - 15 dkg
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • tuk a trochu strouhanky na vymazání a vysypání pekáčku
1. Natrháme kopřivy. Bereme mladé rostlinky, asi 5 - 10 cm vysoké. Vezmeme jich co nejvíc, klidně celý pytlík. V cedníku je omyjeme a poté spaříme horkou vodou. Pokud se nám zdá, že je kopřiv málo, přidáme špenát, buďto čerstvý, spařený spolu s kopřivami, nebo rozmražený a okapaný. Bude-li to třeba, odstraníme zvadlé listy či tužší stonky a trochu pokrájíme. 
2. Vajíčka rozdělíme na žloutky a bílky. Housky nakrájíme na kostičky, rozmícháme žloutky s trochou mléka a smícháme s houskami. Pomalu přiléváme zbylé mléko a vždy housky dobře promícháme. Měly by být všechny nasáklé, ale neměla by nám zůstat přebytečná kapalina. 
3. Housky lehce osolíme (budeme přidávat uzené maso, které je samo o sobě dost slané), opepříme a nastrouháme k nim trochu muškátového oříšku. Smícháme s kopřivami se špenátem a na kostičky nakrájeným uzeným. masem.
4. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a opatrně zapracujeme do směsi. Pekáč si vymažeme tukem a vysypeme trochou strouhanky a rovnoměrně si do něj rozprostřeme nádivku. Pečeme na 180° C 30 - 40 minut, do zezlátnutí.







Komentáře