Každý rok, když přijde chřestová sezóna, jako první vždy dělám chřestové rizoto. A každý rok mě zas a znova dostane ta dokonale vyvážená, jemná a přitom šťavnatá chuť.
Budeme potřebovat:
- 1 svazek zeleného chřestu
- 1 hrnek kulatozrnné rýže (Arborio)
- 500 ml vývaru, kuřecího nebo zeleninového
- 200 ml suchého bílého vína
- 1 menší cibule
- 1 stroužek česneku
- olivový olej
- lžička másla
- 2 lžíce strouhaného parmazánu
- sůl
1. Do většího kastrolu dáme vařit osolenou vodu. Chřest omyjeme a uřízneme dřevnaté konce. Vložíme i s odříznutými konci do vroucí vody a vaříme asi 5 minut. Poté chřest vylovíme. Vodu můžeme použít k přípravě rizota či jinak dále zpracovat.
2. Cibulku nakrájíme na drobno a na pánvi v troše olivového oleje necháme zesklovatět. Poté přidáme rýži, krátce osmahneme a zalijeme bílým vínem. Necháme vyvařit.
3. Přilijeme část vývaru, zmírníme plamen a necháme zakryté vařit. Občas promícháme. Až se voda vstřebá, a po zamíchání se budou tvořit "cestičky", přilijeme další část vývaru. Opět přiklopíme poklicí a necháme vařit. Podléváme asi 3 - 4, celkem zabere příprava asi 40 minut.
4. Oloupeme česnek a nakrájíme ho na kousky. Chřest nakrájíme na 1 - 2 cm velké kousky, špičky necháme stranou.
5. Když je rýže al dente, přidáme česnek a chřest (krom špiček), podle chuti dosolíme a je - li třeba, ještě trochu podlijeme. Nakonec vmícháme máslo a půlku nastrouhaného parmazánu.
6. Podáváme ozdobené hlavičkami chřestu a posypané zbylým parmazánem.
Komentáře