Varianta do trouby
Müsli peču v troubě, pokud si ho dělám víc, do zásoby. Uvedené množství vystačí nejméně na 8 porcí.
Budeme potřebovat:
- 250 g ovesných vloček
- 50 g cukru
- 70 g tekutého medu
- 25 g tuku (rozpuštěné máslo či jakýkoli rostlinný olej)
- 1/2 skleničky přesnídávky (nebo pyré z 1 jablka nebo banánu)
- 1 lžička soli
Podle chuti můžeme přidat:
- semínka - lněná, slunečnicová, dýňová, konopná...
- suché plody - lískové a vlašské ořechy, kešu, mandle, pistácie...
- sušené ovoce - rozinky, brusinky, švestky, sušený banán, křížaly, lyofilizované ovoce...
- kokos, mák...
Postup:
1. Předehřejeme troubu na 180° C. Velký plech lehce vymažeme tukem.
2. V míse smícháme vločky, cukr, sůl, pokrájené ořechy a semínka (ovoce zatím necháme stranou, přidáme ho až do upečeného müsli) a případné koření. V jiné misce smícháme med, tuk a přesnídávku. Nemáte-li po ruce přesnídávku, stačí pokrájet oloupané jablko a s trochou cukru a skořice krátce povařit a pak rozmixovat, případně přidat rozmačkaný zralý banán. A nebo můžete přesnídávku vynechat, ale funguje jako dobré pojidlo.
3. Smícháme suché ingredience s tekutými a dobře promícháme. Rozprostřeme na plech do rovnoměrné vrstvy a dáme péct.
4. Až začnou první vločky zlátnout, směs promícháme a pečeme dál. Takto můžeme promíchat ještě několikrát, abychom měli jistotu, že se většina vloček opekla.
5. Vyndáme z trouby, přidáme sušené ovoce (a mák či kokos), promícháme a po pár minutách znova. Jak chladnou, slepují se vločky k sobě a promícháváním vznikají typické hrudky. Čím častěji budete promíchávat, tím menší hrudky budou.
6. Skladujeme ve vzduchotěsné nádobě, aby müsli neztratilo křupavost a aby se do něj nedostali moli.
Rychlá varianta na pánev
Někdy se stane, že nemám dopředu udělané müsli, ale mám na něj po ránu chuť, a tak si udělám jen malé množství na pánvi.
Na 1 porci používám:
- větší hrst ovesných vloček
- 1 lžíci medu
- semínka, ořechy a ovoce...
1. Rozpálím pánev na sucho. Vločky smíchám s ořechy a semínky a vložím do pánve. Opékám, dokud nezačnou vonět.
2. Snížím teplotu, přidám lžíci medu a ovoce a dobře promíchám. Poté nechám směs rovnoměrně opéct a stáhnu z ohně. Celé, i s přípravou, mi to zabere asi 5 minut.
Osvědčené zajímavé kombinace
1. mák + sušené švestky + mandle
2. vlašské ořechy + mletá skořice + rozinky + křížaly z jablek a hrušek + mletý zázvor
3. kokos + pyré z banánu (nebo banánová přesnídávka) + sušený banán
Komentáře