Špatně mi peče trouba, ale sladkého se nehodlám vzdát. Snažím se proto vymýšlet dezerty, které se pečou minimálně. Jeden z nich je tento koláč z křehkého těsta s náplní z tvarohu, která díky troše kakaa chutná jako termix.
Na těsto potřebujeme:
- 250 g hladké mouky
- 125 g studeného másla
- 50 ml studené vody
- špetka soli
1. V sekáčku mixujeme hladkou mouku a máslo do podoby drobenky, přidáme studenou vodu a rychle vypracujeme těsto. To potom zabalíme do folie a uložíme do lednice, nejméně na hodinu.
2. Rozehřejeme troubu na 180° C. Mezi dvěma foliemi rozválíme těsto na placku trochu větší, než je velikost koláčové formy. Těsto potom pomocí válečku přeneseme do lehce vymazané formy, přitlačíme, okraje seřízneme a zaplníme případné díry. Na několika místech propíchneme vidličkou.
3. Na těsto můžeme ještě nasypat fazole, ale nic se nestane, když to neuděláte. Dáme péct, dokud těsto nezezlátne.
Na náplň potřebujeme:
- 1 vaničku měkkého tvarohu
- 1 měkký banán
- asi 1/2 lžičky holandského kakaa
- asi 2 - 3 lžičky moučkového cukru
- (mléko nebo smetana)
2. Rovnoměrně rozprostřeme na vychladlé těsto a uložíme znovu alespoň na hodinu do lednice.
Komentáře