Letní jídlo, na chalupu jako dělané! Máte-li velký hrnec a někde po ruce les, kde rostou houby. A jestli ne, kupovanými se nic nezkazí.
Potřebujeme:
- 600 g vepřové pleci
- asi 300 g hub (já použila žampiony a hrst sušených hub)
- 1 velkou cibuli
- 1 stroužek česneku
- asi 500 - 700 ml vývaru
- 2 - 3 lžíce hladké mouky
- sůl, pepř, kmín, nové koření a bobkový list
- lžíce sádla
1. Používáme-li sušené houby, namočíme je přes noc, druhý den slijeme a pokrájíme. Čerstvé houby nakrájíme na plátky.
2. Maso opláchneme, osušíme, očistíme a nakrájíme na kostky, asi 2 x 2 cm velké. Cibuli nakrájíme na drobno a česnek nasekáme.
3. Ve velkém hrnci rozehřejeme sádlo, na kterém necháme zesklovatět cibuli. Poté vhodíme maso, osolíme, opepříme a opékáme ze všech stran.
4. Když je všechno maso hotové, přidáme houby, česnek a kmín a restujeme, dokud směs nepustí vodu. Poté zalijeme vývarem tak, aby bylo všechno maso ponořené, přidáme nové koření a bobkový list, a na mírném plameni necháme alespoň hodinu probublávat (dobu varu můžeme zkrátit, budeme-li vařit v papiňáku).
5. Když je maso měkké, zahustíme směs několika lžícemi mouky a necháme ještě asi 20 minut vařit.
6. Podáváme s rýží, houskovými knedlíky, nebo čerstvým chlebem.
Komentáře