Recept na tento koláč mám ve svém "sborníku" receptů už dlouho, ani nevím, odkud jsem ho opsala, zkrátka mě kdysi zaujal a já jen čekala na příležitost, abych ho mohla vyzkoušet. A obstál na výbornou.
Budeme potřebovat:
- 100 g hladké mouky
- 25 g cukru
- 55 g másla
- 2 lžíce vody
- 200 g (2 balení) bílé čokolády
- 1 kelímek zakysané smetany
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- ovoce - v původním receptu mám psané třešně, já použila borůvky, hodí se ale jakékoli kyselejší ovoce
1. Máslo necháme změknout na pokojovou teplotu a pak ho smícháme s cukrem, postupně zapracujeme i mouku se špetkou soli a vodu. Vypracujeme hladké těsto a necháme ho hodinu odpočinout v lednici.
2. Dáme předehřát troubu na 180° C. Klasickou dortovou formu vymažeme a vysypeme polohrubou moukou. Těsto na pomoučeném vále vyválíme a válečkem přeneseme do formy. Okraj udělejte vysoký asi 2 cm, těsto se pečením trochu smrskne a při nižším okraji by se nemusela vejít náplň. Okraj seřízneme, těsto propícháme vidličkou a pečeme dozlatova, asi 30 minut. Po upečení necháme vychladnout.
3. Na lodní lázni rozpustíme bílou čokoládu a smícháme se zakysanou smetanou. Vyšleháme šlehačku a přidáme ke smetaně s čokoládou.
Komentáře