Dýňové noky


Pro 2 osoby potřebujeme:

  • 1/2 dýně Hokaido
  • brambory (tolik, aby jich bylo zhruba stejné množství, jako dýně)
  • 1 vejce
  • hrubou mouku
  • sůl
  • olivový olej


1. Rozehřejeme troubu na 200° C. Dýni, pokud je třeba opláchneme, rozpůlíme, vydlabeme semínka a dužinu nakrájíme na plátky, nebo na kostky. Dáme do pekáče, pokapeme olivovým olejem, dáme do trouby a pečeme do změknutí. Trvá to asi 20 minut.
2. Brambory neloupeme, pouze je opláchneme a dáme vařit v osolené vodě, 20 minut do měkka.
3. Z upečené dýně ručním mixérem uděláme pyré a dáme ho do větší mísy.
4. Uvařené brambory slijeme a oloupeme a nastrouháme na jemno. Přidáme k pyré z dýně.
5. Přidáme jedno vejce a zapracujeme. Pak postupně přidáváme mouku, dokud těsto nepřestane lepit a nezačne držet u sebe na tolik, aby se z něj dal udělat váleček.
6. Do velkého hrnce dáme vařit osolenou vodu.
7. Z těsta vytvoříme válečky (tlusté asi jako palec), které nakrájíme na asi centimetrové kousky. Ty pak vidličkou zploštíme a dáme do vařící vody. Jakmile vyplavou, vaříme je ještě 2 - 3 minuty.
8. Podáváme samotné se šalvějovým máslem, se špenátem, nebo jako přílohu k masům a rybám.







Komentáře