Na těsto na 2 koláče potřebujeme:
- 500 g polohrubé mouky
- 120 g cukru
- 120 g másla
- 250 ml mléka
- 30 g droždí
- 3 žloutky
- 5 kapek vanilkového aroma
- špetku soli
- citronovou kůru
1. Mléko ohřejeme, část odlijeme, přidáme 1 - 2 lžičky cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Rozpustíme máslo.
2. Mouku ve velké míse smícháme s cukrem, citronovou kůrou a špetkou soli. Doprostřed uděláme důlek, kam dáme žloutky a zbylé mléko s vanilkovým aroma.
3. Do důlku přidáme kvásek a nakonec rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké těsto, které necháme pod utěrkou na teplém místě alespoň hodinu kynout.
4. Rozehřejeme troubu na 180° C.
5. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 poloviny. Pokud máte koláčové formy, vymažte je, těsto vyválejte do velikosti formy a přeneste ho do ní pomocí válečku. Upravte a nechte chvíli kynout. Pokud formu nemáte, použijte plech s pečícím papírem, Těsto vytvarujte do kulatého bochánku, umístěte doprostřed plechu a nechte chvíli "roztéct". Poté ho vyválejte tak, aby vznikl co nejvěrnější kruh. Opět nechte ještě asi 10 minut kynout.
6. Rukama stlačíme těsto, necháme asi 1 cm okraj, který pomažeme bílkem.
7. Koláč ozdobíme makovou, tvarohovou či povidlovou náplní.
Na makovou náplň potřebujeme:
- asi 100 g mletého máku
- moučkový cukr
- mléko
Na tvarohovou náplň potřebujeme:
- 250 g (vaničku) měkkého, plnotučného tvarohu
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr + cukr krupice, podle chuti
- citronovou kůru
- (1 lžíci rumu)
Povidla stačí pouze rozmíchat s trochou vody, aby se s nimi dobře pracovalo.
Komentáře