Chodský koláč


Na těsto na 2 koláče potřebujeme:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 120 g cukru
  • 120 g másla
  • 250 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 3 žloutky
  • 5 kapek vanilkového aroma
  • špetku soli
  • citronovou kůru

1. Mléko ohřejeme, část odlijeme, přidáme 1 - 2 lžičky cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Rozpustíme máslo.
2. Mouku ve velké míse smícháme s cukrem, citronovou kůrou a špetkou soli. Doprostřed uděláme důlek, kam dáme žloutky a zbylé mléko s vanilkovým aroma.
3. Do důlku přidáme kvásek a nakonec rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké těsto, které necháme pod utěrkou na teplém místě alespoň hodinu kynout.
4. Rozehřejeme troubu na 180° C.
5. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 poloviny. Pokud máte koláčové formy, vymažte je, těsto vyválejte do velikosti formy a přeneste ho do ní pomocí válečku. Upravte a nechte chvíli kynout. Pokud formu nemáte, použijte plech s pečícím papírem, Těsto vytvarujte do kulatého bochánku, umístěte doprostřed plechu a nechte chvíli "roztéct". Poté ho vyválejte tak, aby vznikl co nejvěrnější kruh. Opět nechte ještě asi 10 minut kynout.
6. Rukama stlačíme těsto, necháme asi 1 cm okraj, který pomažeme bílkem.
7. Koláč ozdobíme makovou, tvarohovou či povidlovou náplní.

Na makovou náplň potřebujeme:

  • asi 100 g mletého máku
  • moučkový cukr
  • mléko
Na tvarohovou náplň potřebujeme:
  • 250 g  (vaničku) měkkého, plnotučného tvarohu
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr + cukr krupice, podle chuti
  • citronovou kůru
  • (1 lžíci rumu)
Povidla stačí pouze rozmíchat s trochou vody, aby se s nimi dobře pracovalo.

8. Hotové koláče pečeme asi 20 - 30 minut.






Komentáře