Ovesné sušenky

...nejen k čaji o páté.


Budeme potřebovat:

  • 1/2 hrnku (115 g, tedy něco málo pod polovinu kostky) másla nebo Hery
  • 1/2 hrnku (110 g) hnědého cukru
  • 1 lžíci medu
  • 1 vejce
  • 1 hrnek (130 g ) hladké mouky
  • 1 a půl hrnku (130 g) ovesných vloček
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • lžička mleté skořice
  • 2 hrsti rozinek
  • Co se doma najde: 
    • hrst slunečnicových semínek
    • mandle, lískové oříšky či vlašské ořechy nasekané na větší kousky
    • hrst křížal, pokrájených na kousky...
1. Máslo a vejce vyndáme předem, a necháme zteplat. Mouku smícháme se sodou, solí a skořicí.
2. Máslo vyšleháme s hnědým cukrem, přidáme lžíci medu a dobře zpracujeme. Přidáme vejce.
3. Přidáme mouku a párkrát vařečkou zpracujeme - ne úplně. Poté přidáme ovesné vločky, rozinky, semínka a ořechy a pořádně zapracujeme. Těsto přikryjeme fólií a necháme v lednici půl hodiny odpočívat.
4. Troubu předehřejeme na 180° C.
5. Pomocí lžíce vykrajujeme z těsta hrudky, ze kterých uválíme kuličky. Ty naskládáme na plech a zploštíme (je dobré mít navlhčené ruce, těsto pak tolik nelepí).
6. Sušenky pečeme 12 - 15 minut a necháme vychladnout na mřížce.

 

Komentáře