Když jsme u těch jídel z cest, tohle rizoto jsem měla v Porto, kde mi ho přinesli jako přílohu ke grilované tygří krevetě.
Od té doby si ho ráda dělám právě jako přílohu k rybám, ale je skvělé i samotné, jako hlavní jídlo.
Potřebujeme:
- hrnek kulatozrnné rýže (Risotto, nebo Arborio)
- 1 šalotku
- 2 stroužky česneku
- listový špenát - mražený nebo čerstvý
- 2 dcl bílého vína
- asi 500 ml (nebo víc) vývaru
- olivový olej, lžičku másla
- rozmarýn, bazalku, sůl
- parmazán
1. Šalotku nakrájíme na drobno a na troše olivového oleje osmahneme. Přidáme rýži a promícháme, aby se všechna zrníčka obalila olejem. Zalijeme vínem.
2. Až se víno odpaří, přidáváme postupně po naběračkách vývar - vždy necháme tekutinu skoro vyvařit, a pak přidáme další.
3. Když je rýže měkká, přidáme nasekaný česnek, bylinky a špenát - mražený necháme rozmrazit, čerstvý přidáme rovnou, sám zavadne (přidáte-li špenát moc "brzo", zešedne...na chuti to neubere, pouze to nebude vypadat tak pěkně).
4. Přidáme trochu másla a část parmazánu, případně dochutíme solí.
Další recepty na naše oblíbená italská rizota najdete TADY, nebo TADY.
Komentáře