Krémové rizoto se špenátem


Když jsme u těch jídel z cest, tohle rizoto jsem měla v Porto, kde mi ho přinesli jako přílohu ke grilované tygří krevetě.
Od té doby si ho ráda dělám právě jako přílohu k rybám, ale je skvělé i samotné, jako hlavní jídlo.

Potřebujeme:
  • hrnek kulatozrnné rýže (Risotto, nebo Arborio)
  • 1 šalotku
  • 2 stroužky česneku
  • listový špenát - mražený nebo čerstvý
  • 2 dcl bílého vína
  • asi 500 ml (nebo víc) vývaru
  • olivový olej, lžičku másla
  • rozmarýn, bazalku, sůl
  • parmazán

1. Šalotku nakrájíme na drobno a na troše olivového oleje osmahneme. Přidáme rýži a promícháme, aby se všechna zrníčka obalila olejem. Zalijeme vínem.
2. Až se víno odpaří, přidáváme postupně po naběračkách vývar - vždy necháme tekutinu skoro vyvařit, a pak přidáme další.
3. Když je rýže měkká, přidáme nasekaný česnek, bylinky a špenát - mražený necháme rozmrazit, čerstvý přidáme rovnou, sám zavadne (přidáte-li špenát moc "brzo", zešedne...na chuti to neubere, pouze to nebude vypadat tak pěkně).
4. Přidáme trochu másla a část parmazánu, případně dochutíme solí.







Další recepty na naše oblíbená italská rizota najdete TADY, nebo TADY.

Komentáře