Plněné patizony


Potřebujeme:

  • 2 malé patizony (asi 10 - 15 cm velké)
  • 200 g mletého masa, 1:1 vepřového a hovězího
  • 1 šalotku
  • česnek
  • sůl, pepř, čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián, saturejka nebo oregano)
  • parmazán
1. Předehřejeme troubu na 180° C. U patizonu odřízneme vrchní část se stopkou a co nejvíce ho vydlabeme - semínka vyhodíme, dužinu nakrájíme na drobno a dáme zatím stranou.
2. Šalotku nakrájíme na drobno a na troše olivového oleje necháme na pánvi zesklovatět, poté přidáme maso.
3. Až maso celé zhnědne, přidáme pokrájený patizon, lehce posolíme a necháme pod pokličkou asi 10 minut dusit, dokud nebude patizon měkký. Poté sundáme poklici a necháme odpařit případnou tekutinu.
4. Do směsi přidáme prolisovaný česnek a bylinky a dochutíme solí a pepřem. Směs poté napěchujeme do patizonů, a co nejvíc ji umačkáme. Poté "přiklopíme" vrchní částí patizonu se stopkou, aby se směs během pečení nevysoušela. Patizony dáme do pekáčku nebo zapékací misky, a pečeme alespoň 20 minut, dokud slupka nezezlátne. Ke konci můžeme sundat část se stopkou a směs posypat nastrouhaným parmazánem.
5. V létě podáváme s lehkou přílohou - rýží, kuskusem, bulgurem nebo jen se zeleninou, v zimě se skvěle hodí brambory.

Když je patizon dobře upečený, dá se jíst i slupka, která je jinak velmi tvrdá. Pokud ji jíst nechcete, pokuste se vydlabat dužinu opravdu co nejvíc, ať nepřijde na zmar.






 

Komentáře